25.9.2011

Talkooiltain tarinoita..

Syyskuun loppupuolella oli aika saada Hyrylän-Rauman mummin koti kuntoon - muuton jälkeenhän moni asia jää odottamaan hetkeään ja uusia tarpeita aina ilmestyy tuossa tilanteessa.
Siispä kynnelle kykenevät sukulaiset kokoontuivat mummille ja pistivät tuulemaan! Runsaassa kahdessa tunnissa  paikkansa löysivät niin lamput katossa, matot lattialla, ryijy seinällä ja vuodevaatteet hyllyillään kuin lukemattomat muut esineet.
Talkooväkeä kestittiin paikan päällä virvokkeilla ja pikkusuolaisella Mummi halusi tarjota apujoukolle myös kunnon aterian, jonka me taas halusimme valmistaa. Varsinainen talkoolounas syötiin tilanpuutteen johdosta meillä kotona unkarilaisissa tunnelmissa.
Tarjolla oli pitkään haudutettua gulassia, unkarilaista maalaisleipää ja jälkiruoaksi Somlói galuskaa.




Unkarilainen maalaisleipä
Sekoita kahteen desiin kädenlämpöistä vettä 50 g tuorehiivaa. Sekoita siihen 450 g vehnäjauhoja ja vaivaa kovaksi taikinaksi. Peitä liinalla ja anna nousta yön yli. Sitten sekoita taikinaan 5 dl haaleaa vettä ja 600 g vehnäjauhoja, mausta suolalla ja vaivaa 15 minuuttia. Ripottele päälle vähän vehnäjauhoja ja vaivaa niin, että hiilihydraatti poistuu ja taikina saa happea. Peitä liinalla ja anna nousta tunti. Muotoile leipä jauhotetulle uunipellille, voitele vedellä ja anna nousta lämpimässä paikassa 40 minuuttia. Voitele taas vedellä, ja tee muutama viilto taikinan pintaan.
Kuumenna uuni 220 asteeseen, ja laita uunin pohjalle vettä pienessä astiassa. Paista leipää ensin kahdenkymmenen minuutin ajan, sitten laske lämpö 160 asteeseen ja anna paistua vielä 30 minuuttia.
Ota leipä ritilän päälle jäähtymään (jotta ylim. höyry poistuu) ja voitele heti vedellä.






Gulyás (gulassi) 12 hengelle
900 g naudan paistia
300 g porsaan ulkofileétä
200 g savustettua sian sivua
70 g voita
1,5 l lihalientä (kaksi liemikuutiota)
1 kg jauhoisia perunoita
4 isoa sipulia
5 suippopaprikaa tai 4 "peruspaprikaa"
5-6 tomaattia
maustekuulaan mustapippuria, maustepippuria, korianterinsiemeniä ja kuminaa
varsiselleriä
porkkanaa
tulista paprikajauhoa ruokalusikallinen
mietoa paprikajauhoa maun mukaan, kuitenkin noin kahvi - teekupillinen

Pyöritä annospaloiksi leikatut lihat runsaassa paprikajauheessa. Paista pilkotuista siansivusta ja sipuleista pohja isossa kattissa (7-10 l). Nosta höyste pois hetkeksi mutta jätä siansivusta tullut rasva, lisää voi, ruskista ja lisää lihat pikkuhiljaa (kattilan pohja ei saa jäähtyä liikaa ruskistettaessa lihaa). Heitä sipuli-siansivuhöystä takaisin kattilaan. Lisää suolaa ja pippuria. Kaada kattilaan kiehaututettu lihaliemi ja vähennä läpö puoleenväliin. Lisää pilkotut paprikat, tomaatit, sellerit ja porkkanat. Lisää nyt paprikajauheet ja maustekuula, laita kansi rakoselleen ja jätä hautumaan miedolle lämmölle noin 3,5 tunniksi. Sitten tarkista mausteet ja suola, lisää lohkotut perunat ja anna niiden kypsyä runsaan tunnin ajan. Jauhoinen peruna hajoaa mukavasti liemeen ja tekee siitä sakeampaa. Tällainen ruoka on tyypillisesti vielä parempaa seuraavana päivänä!



Somlói galuska (Somlon galuskat)
Tästä valitettavasti jäi ottamatta kuva - ohessa pari netistä poimittua malliksi.
Jälkiruoka muistuttaa pappilan hätävaraa ja sen voi koota vaikkapa isoon kulhoon tai pieniin annosmaljoihin.

Somlon galuskoja varten tarvitaan sokerikakkupohja, mielellään sekä tumma että vaalea, ja ne voi mainiosti ostaa valmiina. Alla oleva ohje on reilun kokoinen ja se riittää oikein hyvin 10:lle.

Jälkiruokaan tarvitaan kakkupohjan ja täytteen lisäksi
2-3 dl kermaa vaahdotettuna
2 dl suklaakastiketta
1 dl rusinoita, jotka liotetaan rommissa (portviini sopii myös hyvin ja alkoholittoman version saa kaupan glögijuomalla)
100 g pähkinärouhetta

Täyte
6 kananmunaa
250g sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa kaakaota
4-6 rkl maitoa

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota keltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää vaahtoon vehnäjauhot, kaakao ja maito.
Vaahdota valkuaiset ja sekoita varovasti keltuaisvaahtoon.
Vaahdota kerma.

Lado ohut kerros pieniä kakkupaloja tarjoiluastiaan, ripottele päälle pähkinärouhetta ja rommirusinoita. Lusikoi päälle täytettä, kermavaahtoa ja suklaakastiketta. Jatka kokoamista kerroksittain. Pane hetkeksi jääkaappiin vetäytymään.
Sopii tarjottavaksi joko sellaisenaan tai tummapaahtoisen kahvin kanssa.

Ei kommentteja: