31.3.2012

Rumpalin kakku

Dobos-torttu on peräisin Unkarista, tietysti.

Tunnettu unkarilainen kondiittori József Dobos (1847–1924) halusi kehitellä kakun, joka säilyisi hieman senaikaisia leivonnaisia kauemmin, koska 1800-luvun loppupuolella kylmäsäilytystilat olivat vielä lapsenkengissä. Kakku sai nimensä kondiittorin mukaan ja tortun syntyvuodeksi mainitaan lähteestä riippuen 1884 tai 1887.

Viisikerroksisen kakun täytteenä on suklaakreemi ja päällä karamellipäällysteinen kakkuviipale. Kreemi on hyvin säilyvää ja päälle tuleva sokerinen viipale pitää kakun kosteana.

 * *

Muokkasin ohjeen kahdesta reseptistä (Maku 1/2003 & Moha Konyha-blogi)

Pohja
6 kananmunaa
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
75 g voita/margariinia
1 tl leivinjauhetta

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota keltuaiset sokerin kanssa. Vaahdota valkuaiset ja yhdistä vaahdot varovasti. Lisää vaahtoon vuorotellen sulatettua rasvaa ja jauhoja, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
Levitä taikina leivinpapereille kuudeksi ohueksi pyöryläksi, joiden halkaisija on noin 22 cm. Piirrä ympyrät paperin nurjalle puolelle. Paista pohjia 200 asteessa noin 10 min.

Pohjat voi paistaa myös voidelluissa ja jauhotetuissa foliovuoissa.

Taikina on napakkaa ja pysyy paperille piirretyissä ympyröissä leviämättä. Paistaminen vei aikaa, sillä uunipellille mahtui vain yksi pohja. Paistoin pohjia kiertoilmalla 190 asteessa reilut 5 min. kaksi peltiä kerrallaan.



Suklaakreemi
0,5 dl maitoa
1,5 dl sokeria
100 g tummaa suklaata
200 g voita/margariinia
1 tl vaniljasokeria
1 rkl tummaa kaakaota
0,5 dl tummaa rommia

Mittaa kattilaan maito, sokeri ja suklaapalat. Kuumenna sekoitellen samalla. Lisää rommi, kun suklaa on sulanut. Kun seos on tasaista, nosta kattila pois hellalta. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen rasva sekä vaniljasokeri.
Kreemin voi tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan.

Kreemi jäi huolestuttavan löysäksi, mutta jähmettyi mukavasti jääkaapissa illan mittaan. Seuraavana aamuna se oli jähmeää, mutta rakenne oli muuttunut rakeiseksi. Mahdollisesti maito ja rommi eivät sopineet yhteen?


Karamelli
1,5 dl sokeria
1 tl etikkaa
1 vajaa tl rasvaa
2 rkl vettä

Sulata sokeri kattilassa ja ota pois hellalta kun seos on tasaista. Lisää varovasti sekoittaen joukkoon voi sekä vesi ja etikka. Anna seoksen jäähtyä ja sakeutua.
Leikkaa yksi kakkupohjista 8-12 osaan ja levitä karamelli viipaleiden päälle.

Teoriassa karamellin käsittely kuulostaa helpolta, mutta käytännössä tahmean kuorrutteen käsittely on hiukan hankalaa. Palojen irrottaminen toisistaan ja siirtäminen kakun päälle sujuu helpommin, kun veistä lämmittää kuumassa vedessä. Veden määrää voinee ohjeesta vähentää, sillä kuorrute ei jähmettynyt jääkaapissa kunnolla, vaan jäi pehmeäksi ja lähti valumaan.




Kakun kokoaminen
Kostuta jäähtyneitä pohjia vaniljamaidolla ja levitä väliin kreemiä. Asettele kuorrutetut palat viimeisen kreemikerroksen päälle ja pane kakku kylmään jähmettymään.



Kakun reunat voi siistiä leikkaamalla ennen kokoamista pohjien reunat tasaisiksi. Kreemiä voi levittää myös reunoille ja koristella pähkinärouheella.

Kondiittorit pursottavat pienet kreemiruusukkeet kuorrutettujen palojen alle, jotta palat saa vinoon. Palojen alle voi laittaa myös suklaakonvehdin, tai kuten tässä, pienen suklaapalan.



Ei kommentteja: