22.10.2011

Ranskalainen keikaus

Yksi tarinoista kertoo Tarte Tatin -omenatortun syntyneen vahingossa ranskalaisen pikkukaupungin hotellissa 1800-luvun lopulla. Hotelli Tatinia pitivät sisarukset Stéphanie ja Caroline Tatin. Stéphanie hoiti pääasiassa kokkauksen ja alkoi eräänä päivänä kiireissään tehdä omenapiirakkaa hotellivieraille. Omenat kuitenkin unohtuivat kiehumaan liian pitkäksi aikaa sokerin ja rasvan kanssa pannulle ja pelastaakseen minkä voi, Stéphanie heitti taikinan keitoksen päälle ja lykkäsi pannun uuniin. Otettuaan paistoksen uunista hän keikautti sen ylösalaisin ja tarjoili piirakan hotellivieraille, jotka ihastuivat siihen oitis.

Piirakasta on lukemattomia versioita ja tässä meidän, joka on tehty Yhteishyvän ohjeen mukaan. Valkoinen sokeri on korvattu tummalla ruokosokerilla, mistä syystä piirakka sai syksyisen tumman sävyn. Ohjeessa mainitun aprikoosihillon jätimme kaupan hyllylle.
Kaveriksi piirakalle sopii loistavasti vaniljajäätelö.
Bon appétit!


Ei kommentteja: