12.9.2015

Elokuu Unkarissa 2

Tiistai 4.8.

Heräsimme upean lämpimään aamuun (yhdestätoista eteenpäin olikin sitten tukalan kuumaa ja hikistä). Kauan kaivatun unkarilaisen aamupalan jälkeen lähdimme paitsi kunnon ruokaostoksille, myös hakemaan suunniteltua työtasoa keittiöömme. Olimme suunnitelleet sitä Lajosin kanssa etänä, mutta maan tavan mukaan asiat etenevät vain, kun ollaan itse läsnä paikan päällä. Siispä Mezökövesdiin!

Mozaik-liike myi siellä sopivaa pöytälevyä, mutta heidän tuotantotilansa sijaitsi kaupungin reunamalla. Siellä valitsimme sopivan materiaalin ja kuosin, annoimme mitat ja lähdimme ruokaostoksille sillä välin kun he tekisivät tason valmiiksi. 60 x 220-senttinen taso odottaisi meitä tunnin kuluttua valmiina. Palattuamme ostimme myös pari ripustuskoukkua keittiöön, ja levy kiinnitettynä Lajosin auton kattotelineeseen huristimme takasin kotiin.

Työtaso huolella kiinni!
Besser-ampiaissuoja 
Torjuu myös kärpäset
Kokkasimme lounaan, otimme päiväunet ja sitten ryhdyimme rakentamaan pöytää (tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että Lajos tuli ja alkoi rakentaa pöytää). Meistä oli eniten apua sahattavan puutavaran (jalat) paikallaan pitämisessä ja tason mallaamisessa kohdilleen keittiöön.

Illan suussa Lajos oli saanut kiinnitettyä keittiön seinään tukilaudan tason takareunaa varten. Itse tasoa rakenneltiin ulkona verannalla. Alapintaan liimattiin jalkojen kiinnitystä varten tukeva puurima, joka painettiin ruuvipuristimilla paikoilleen kuivumisen ajaksi.
Samalla huomasimme että tason pinta oli puristimien asennuksen jälkeen mennyt "hämähäkin seitiksi"! Ihmettelimme tätä ja keksimme kaikenlaisia syitä jotka olisivat voineet aiheuttaa tämän. Lajos aikoi joka tapauksessa mennä valittamaan asiasta seuraavana päivänä. Kuten aina, tällaisilla tarinoilla on nolo loppu: pöytälevyä peittikin ohut muovikalvo, joka on tarkoitus poistaa loppuvaiheessa. Muovi oli vain kärvistellyt puristimien paineessa, ei muuta. Huh!

Pöydänjalat oikeaan mittaan, sitten Imren luo höylättävksi
Tuosta lähtee pöydät pois... tuki jo odottaa seinässä uutta työtasoa
Mittailua 
Lajos ja yksi hänen kymmenistä työkoneistaan
Illalla kävimme Imren ja Rékan luona syömässä ja istumassa iltaa.
Réka oli tehnyt perinteistä transsylvanialaista ruokaa; mausteisella jauhelihalla täytettyjä kesäkurpitsoja. Saimme heiltä myös pussin paikallista, käsintehtyä laatupastaa: Mezöszemeressä toimii n. kymmenen naisen pyörittämä pastatehdas, jossa kaikki pasta tehdään käsityönä!

Imren suunnittelema logo

Keskiviikko 5.8.

Päivä alkoi Csokin kannalta jännittävästi: lähdimme Lajosin opastuksella Egeriin eläinsairaalaan. Csokia odotti hammaskiven poisto, mutta ensin piti varmistaa labrakokeilla että se olisi nukutuskunnossa. Nuori lääkäri oli mukava ja hoiti hommansa hyvin. Csokilta otettiin verikoe ja röntgen, tulokset saisimme parin päivän kuluttua. Jo alustavasti koira todettiin oikein hyväkuntoiseksi.

Lajoskin ihmetteli, miten kiltisti Csoki pysyi paikoillaan.
Samalla reissulla teimme ruokaostoksia. Kotiin palattuamme keskityimme pyykinpesuun, ruoanlaittoon ja pöydäntekoon.

Pyykki kuivuu hetkessä
"Siestan" aikaan pelasimme yatzya verannalla. Kirsi kehveli voitti kolme peliä putkeen. Se ei hyvää tiedä Joonakselle, joka uhkasi seuraavalla viikolla tulla näyttämään miten yatzya pelataan.

Kirsi rules!
Illalla Lajos vielä viimeisteli pöytää – seuraavana päivänä saisimme sen paikoilleen.

Ei kommentteja: