18.7.2013

Terveisiä pustan laidalta – osa 3/5

Marisa, Hannu, Aila, Joonas ja Morgan
Sukulaiset tulivat juuri sopivasti kovimpiin helteisiin. Varjossa sijaitseva mittarimme näytti joka päivä aamukahdeksalta +22 tai enemmän, ja iltapäivällä päälle kolmekymmentä. Vasta kolmen viikon kohdalla, kun oli satanut kahtena peräkkäisenä päivänä, mittari näytti aamulla vain +19 C. Se oli jo hämmästyttävää!

Jälleen tavallinen lomapäivä edessä...

Hannu, Aila ja Joonas majoittuivat erään taiteilijaystävämme vierastaloon, kiertelivät seuraavana päivänä lähiseutuja ja tutustuivat ihmisiin ja ympäristöön. Yksi mahdollinen lomatalokin osui jo silmään.

Hannu & Co pääsivät paikallisen kotiruoan ääreen verannalle.

Viihtyisän vierastalon terassia

Pastaa, koppiksia ja laatusänkyjä...

Buli(juhla)päivänä helle taas ahisti, joten päätimme tehdä lounaaksi kevyempää eli kasvisruokaa. Testattu italialainen yrttinen tomaattipasta onnistui mainiosti, ja Joosepitkin tykkäsivät. Tosin lisukkeena oli lihan ystäville kulhollinen rapeaksi paistettua pekonia, joka sopi pastaan erinomaisesti.

Kirsikkatomaatteja, basilikaa, minttua, korppujauhoja sekä oliiviöljyä sopivasti maustettuna
Päivällä saimme upean näköisen vieraan ilahduttamaan silmiämme – sisälle emme kyllä pyytäneet...
Onneksi Topias ei kaivannut lenkkariaan juuri tällöin

Päätimme myös keventää Csokin oloa ja poistaa siltä vielä yhtä muhkea keko rastaa kuin leikkasimme jo ennen matkaa. Sitä vaan riittää.

Heitetään talviturkki pois...
Huomasimme, että ehdottomasti kannattaa säästää olennaisissa asioissa, kuten sängyissä. Paikallisesta Jyskistä ostamamme sängyt ovat paukahdelleet mikä mistäkin syystä, ja ilmastointiteippiä on kulunut kiitettävästi niitä entratessa. Mutta yksi sänky sanoi kyllä sopimuksensa täysin irti. Onneksi asiantuntevasta huonekaluliikkeestä löytyi tilalle jo kunnon laatusänky.

Raks. Halvalla saa vain huonoa, mikä yllätys.

Monikielinen illanvietto

Illansuussa verantamme täyttyi vieraista. Olimme valmistaneet ruiskuppeja joissa oli täytteenä tuorejuustoa, sinihomejuustoa ja kevätsipulisilppua, kovaa suomalaista Kyrösjärven ruisleipää, herkuttelujuustoja sekä erilaisia salameja, ja jälkiruoaksi salmiakkia ja lakritsia. Suurimman huomion veivät kuitenkin uunituoreet karjalanpiirakat, joita Marisa ja Jonna olivat tehneet koko iltapäivän. Ruisjauhot ja niiden käyttö yleensäkin on yhä lähes olematonta Unkarissa.

Tunnelma oli leppoisa

Suomea, unkaria, englantia ja saksaa – juttua riitti iltamyöhään

Uusia ja vanhoja tuttuja ja mukavat juhlat

Iltaisin verannalla on tunnelmaa. Ja hyttysiä.

Aamupäivän helle sulatti tunnelmalyhtymme steariinin juoksemaan kirkkaina noroina purkinpohjasta  kiveykselle

Odotelkaa nyt kiltisti osaa 4.

Ei kommentteja: