12.9.2013

Juhlaruokaa á la Sixties

Viitaten Kirsin synttäriblogiin, tarjolla ollut burgundinpata valmistui näin (tässä mitoitan ohjeen kuudelle hengelle, en neljällekymmenelleviidelle). Valmistus kannattaa aloittaa aikaisin aamulla tai vasta illalla. Ja pata on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä, ei heti valmistuttuaan.


Ainekset
- 600 g naudan sisäpaistia
- voita tai oliiviöljyä paistamiseen
- 3 sipulia
- 2-3 laakerinlehteä
- puoli kiloa tuoreita herkkusieniä
- 3-4 dl kuivaa peruspunaviiniä (juhlissa oli Cotes Du Rhonea)
- 2-4 dl laihaa lihalientä
- tomaattipüreetä
- valkopippuria
- maustepippuria
- suolaa

(Lisukkeena paistinperunat tai perunamuusi)

Valmistus
Ota liha huoneenlämpöön ainakin kaksi tuntia ennen kuin kuutioit lihan ronskeiksi haarukkapaloiksi. Vähän ennen lihojen paistamista pilko sipulit ja herkkusienet krouvisti. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.

Paista lihat puolikypsiksi, mausta valko- ja maustepippurilla sekä suolalla. Kuullota sipulit lihojen paistinliemessä, lisää vähän suolaa ja sokeria. Paista herkkusienet kuumalla pannulla, mausta mustapippurilla ja suolalla.
Kaada lihat kannelliseen uunivuokaan tai teräskattilaan. Lisää viini, lihaliemi (nesteen pitää juuri ja juuri peittää lihat), tomaattipüree ja laakerinlehdet. Sitten herkkusienet, sekä sipulit paistinliemineen kun ne ovat saaneet hieman ruskeaa väriä.

Kansi päälle ja vuoka uuniin. Sitten alkaa odotus. Tunnin kuluttua laske lämpötila 180 asteeseen.
Puolen tunnin kuluttua laske lämpötila 140 asteeseen. Kahdeksan tunnin kuluttua tarkista maku ja suolaisuus, ja ota kansi pois. Kahden tunnin kuluttua ota pata pois uunista, anna tekeytyä kannen alla.
Seuraavana päivänä testaa maku, ja lämmitä pataa hiljaisella lämmöllä parin tunnin ajan, ja tarjoile perunoiden (muusin) kera.

Ei kommentteja: