11.9.2013

Aikamatka 60-luvullePäiväuneksija 
Idea teemajuhlasta alkoi hahmottua jo keväällä, ja vapun tienoilla päädyin 60-luvun aikamatkaan.
Pyörittelin myös iltama-teemaa hetken mielessäni, mutta se olisi edellyttänyt vierailta suurta panostusta illan ohjelmaan, enkä halunnut väkisin ketään estradille työntää.


Kultaiset korvarenkaat
Koska illan teema sisälsi ajatuksen että vieraat pukeutuisivat ajan tyylin mukaisesti, lähetin ennakkokutsut ennen lomakauden alkua, jotta he ehtivät saada tiedon ennen lomille lähtöä ja halutessaan varautua suunnittelemaan vaatetustaan sekä mahdollista ohjelmanumeroaan.

Salapullo halkopinossa

Suurten uutisten päivä
Etsin netistä tietoa 60-luvun ruoista, juomista sekä ohjelmallisista illanvietoista, iltamista ja juhlatilojen koristelusta. Sain hienosti tietoa mm. Fazerilta, Alkosta sekä Hotelli- ja ravintolamuseosta. Myös Virtuaalibaari.fi -sivuston kirjoittajalta sain hyvää taustatietoa.

Menu teetti paljon päänvaivaa; mitä sellaista syötiin 60-luvulla, jota voisi tarjoilla vielä tänäänkin, juhlavieraille. Silakkalaatikko, tilliliha ja makaronivelli jätettiin kylmästi sivuun. Lopulta burgundinpata voitti kisan pääruoan tittelistä. Aluksi lisukkeena piti olla perunamuhennosta, mutta logistisista syistä se vaihtui paistinperunoiksi - suuri muusimäärä ei vain yksinkertaisesti olisi mahtunut mihinkään.

Otetaan aluksi seitsemän litran kattila, neljä kiloa naudan sisäpaistia ja 1,4 litraa punaviiniä.
Padan ohje tulee blogiin hiukan myöhemmin.

Sugar sugar
Kahvileipien valinta olikin jo vähän helpompaa; tiikerikakkua, piimäkakkua, pikkuleipiä. Täytekakku kermapursotuksin ja nonparelleilla koristeltuna olisi ollut ehdoton klassikko, mutta en uskaltanut ottaa enää kakkujen koristeluja juhlapäivänä tehtäväksi. Kahvileipälajitelmaa pähkäillessäni vanhempani ehdottivat että he voisivat paistaa pari pellillistä vanhanajan piimärahkapiirakkaa (rusinoiden kera). Ja siinä se, puuttuva palanen. Pikkuleiviksi valitsin suloiset Hillosilmät ja lapsuusvuosilta tutut, Mummuni leipomat Lehdet, jotka tein Maija keittää -kirjan ohjeella, johon tulee konjakkia. Äitini leipoi näiden lisäksi vielä Hyviä ässiä, jotka Juska kävi kiepauttamassa ässän mallisiksi.

Ei koskaan selvin päin
Myös juomien valinnassa oli tärkeää se, että niitä oli saatavana jo 60-luvulla. Juomapöytään valikoitui   vanhoja tuttuja limsoja, oluita, perinteistä lonkeroa sekä pitkän etsinnän jälkeen myös yhtä laatikkopunaviiniä ja kahta laatikkovalkoviiniä. Alkumaljaksi oli aluksi ehdolla klassikkokuohari Elysée, mutta sitten kävikin ilmi että twistin vuosikymmenenä juotiin myös boolia. Ja sitähän me sitten teimme!

Needles and pins
Koristeiden ideoiminen oli hauskaa puuhaa. Juhlatilojen koristeluun oli 60-luvulla tapana nähdä vaivaa ja rekvisiittana käytettiin mm. paperikukkia, serpentiiniä, paperilenkkiketjuja, ilmapalloja, kynttilöitä ja kukkia. Tässä oli jo niin paljon valinnan varaa, että osan saattoi jättää pois - eli kukat.
Mutta ei tässä kaikki. Nettisivuja selaillessani löysin yhden hyvän idean: printataan aikakauden leffajulisteiden ja julkkisten kuvia seinille. Ja niitähän löytyi vaikka kuinka paljon!

 

 


Kohtalon tähti
Alunperin kemut oli tarkoitus järjestää läheisellä työväentalolla, mutta väkimäärä jäi sen verran pieneksi, että päätin siirtää juhlakoneiston meille kotiin. Ennen juhlia ottamani viikon loma tuli tosi tarpeeseen...

Viimeiseen mieheen
... kun piti ruveta kuuraamaan, pyyhkimään, raivaamaan, järjestämään, pystyttämään, kantamaan, ...
Ja lopulta puhaltamaan, solmimaan, ripustamaan, teippaamaan, silittämään, ...

Lainaksi saatuun paviljonkiin saatiin monta istumapaikkaa.
Teltta pystytettiin kaiken varalta jo torstaina, mutta homma sujuikin nopeasti ja näppärästi.

Hyvin menee kuitenkin
Yhtäkkiä tuli lauantai ja kello neljä. Ja kaikki on valmiina.

Pöydillä on vieraiden luettavaksi 60-luvun aikakauslehtiä sekä
 kuvakooste minusta 60-luvulta 40-vuotissynttäripotrettiin.
Teltan katossa roikkuu pesupusseihin pantuja pieniä led-valaisimia,
jotka tuovat sopivasti valoa illan hämärään kynttilälyhtyjen lisäksi.

Hetki ennen ensimmäisiä vieraita

Vanhan hipin housunlahje. Nuori hippi pihalla.
Tuokiokuvia
Tuokiokuvia
Paviljonki oli hyvässä kunnossa aamulla
Keittiössä vallitsi karmea siivo!
Loppusiivous

Katto lähti, pöydät jäi.
Ja kohta kalusteetkin päätyivät vanhempieni peräkärryyn.
Kiitos ihanista lahjoista!
Kiitos Mallu ja Antti ikimuistoisesta esityksestä!4 kommenttia:

Tiina ja Jari kirjoitti...

Kiitos juhlista ja onnea vielä kerran!

Tiina ja Jari kirjoitti...

Kiitos juhlista ja onnea vielä kerran!

Kirsi kirjoitti...

Kiitos! Hienoa että olitte mukana :-)

Anonyymi kirjoitti...

Ei muuta kuin kiitos -ja anteeksi ali-pukeutuminen :(