14.12.2012

Joulun pippurikakut


Pukinmuorin piparit


Taikina
200 g sokeria (= noin 2,4 dl) 
250 g margariinia 
100 g siirappia (= 3/4 dl) 
1 muna 
400 g vehnäjauhoja ( 6 dl = 420 g) 
1 tl kanelia, neilikkaa ja inkivääriä kutakin 
2 tl hienonnettua pomeranssinkuorta 
2 tl soodaa


Margariini, sokeri ja siirappi vaahdotetaan. Muna sekä vehnäjauho-sooda-mausteseos lisätään hyvin sekoittaen. Taikina saa seistä viileässä seuraavaan päivään.
Taikina kaulitaan ohueksi levyksi, josta muoteilla irrotetaan erimallisia piparkakkuja. Nämä piparkakut paistetaan 160-170 asteen lämmössä, tällöin ne tulevat huokoisiksi ja rapeiksi. 

Vehnäjauhoja saattaa mennä 6,4 dl, riippuu vähän jauhoista. Taikinan rakennetta kannattaa kuulostella, kovin pehmeää taikinaa on hankala kaulia.
Kevyt kaulin soveltuu hyvin tälle taikinalle, raskaan kaulimen kanssa saattaa käydä huonosti.

Taikinasta ei sen rapeuden ja huokoisuuden takia kannata tehdä isoja pipareita kuusenkoristeiksi eikä piparkakkutaloa. 

Valmis taikina menossa yöksi jääkaapin viileyteen tekeytymään

Ihanan rapeat piparkakut voi pinota, kun ne ovat jäähtyneet.
Piparit ladotaan kannelliseen purkkiin joulun herkkuhetkiä varten.
Osa syödään sellaisenaan, osa koristellaan sokerikuorrutteella.

Ei kommentteja: